دپارتمان املاک و اراضی

اختلافات و دعاوی مربوط به املاک و اراضی، نظر به اهمیت خاصی که برای اشخاص (اعم از حقیقی یا حقوقی) حتی حاکمیت کشورها دارد، موضوع بیشترین قانونگذاری بوده و از مبتلا ترین دعاوی و مناقشات افراد در دادگاهها محسوب می شوند. در ذیل نمونه هایی از دعاوی درخصوص املاک و اراضی خدمت شما عزیزان ارائه می گردد :

الف) دعاوی اختلافات اشخاص در مقابل یکدیگر درخصوص املاک و اراضی

 – دعاوی مرتبط با فسخ، انفساخ و بطلان قراردادها

– دعوا مرتبط با تخلیه ملکهای مسکونی

– دعاوی مرتبط با تخلیه ملکهای تجاری و اداری

– دعاوی مرتبط با تعدیل (افزایش یا کاهش مبلغ اجاره) میزان اجاره بها

– دعاوی مرتبط با الزام به تنظیم سند، فک رهن، اخذ پایان کار، تنظیم صورتجلسه تفکیکی و …

– دعاوی مرتبط با حق کسب و پیشه و سرقفلی املاک تجاری

– دعاوی مرتبط با دریافت اجرت المثل ایام تصرف در اراضی و املاک

– دعاوی مرتبط با خلع ید و تصرف عدوانی کیفری و حقوقی (رفع مزاحمت و ممانعت از حق)

– دعاوی کیفری مرتبط با انتقال یا فروش املاک و اراضی

– دعاوی کیفری انتقال مال غیر با استفاده از اسناد مجعول

– دعاوی کیفری کلاهبرداری در رابطه با املاک یا اراضی

– دعاوی حقوقی مربوط به مطالبه بهای روز اراضی 169 هکتاری سیمان تهران

– دعاوی حقوقی یا کیفری انتقال منافع ملکی به اشخاص دیگر

– دعاوی کیفری مربوط به ورود غیر مجاز

– دعاوی مرتبط با تقسیم، افراز و تفکیک املاک و اراضی

– دعاوی مرتبط با نحوه ابطال تشریفات مختلف اجرای ثبتی نسبت به اراضی و املاک

– نحوه درخواست و صدور گواهی عدم افراز، جهت طرح دادخواست دستور فروش

– دعاوی مرتبط با اراضی مشمول قانون اصلاحات ارضی (جهاد کشاورزی) شامل:

– دعاوی مرتبط با تغیر کاربری اراضی کشاورزی و …

– دعاوی مرتبط با اراضی واقع در حریم خطوط انتقال برق (وزارت نیرو و شرکت برق منطقه ای)

– دعاوی مرتبط با اراضی واقع در حریم خطوط لوله نفت و انتقال گاز (وزارت نفت و شرکت گاز)

– دعاوی مربوط به اراضی واقع در حریم خطوط انتقال آب، بستر و حریم رودخانه ها، انهار، مسیل ها، شبکه های آبیاری و زهکشی (سازمان آب منطقه ای)

– دعاوی مربوط به اراضی واقع در حریم راهها و راه آهن (وزارت مسکن و راه سازی و سازمانهای وابسته)

– بطور کلی اختلافات فیمابین اشخاص درخصوص املاک و اراضی واقع در محدوده شهرها شامل:

– دعاوی مربوط به اختلافات اشخاص با سازمان زمین شهری، مسکن و شهرسازی درخصوص اراضی دایر، بایر، موات، زراعی، باغات، ساختمان، مستحدثات اراضی حریم شهرها و شهرک ها

– دعاوی مرتبط با کمیسیون ماده 12، طرح تفصیلی، جامع و هادی

– دعاوی مرتبط با تملک ماده 9 و لایحه 58 و …

– دعاوی مرتبط با تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی

– بطور کلی دعاوی مرتبط با مطالبه بهای روز اراضی و املاک واقع در حریم راهها، خطوط انتقال آب، گاز، نفت، برق ، رودخانه ها و طرحهای دولتی، شهرداریها و غیره …..

ج) اختلافات مربوط به کمیسیونهای شهرداری ها

  • کمیسیون ماده هشت (8) قانون نوسازی :

اعتراض نسبت به ممیزی درخصوص محل واقع شدن ملک و انطباق مختصات املاک و اراضی با ضوابط ماده 4 قانون فوق از طرف شهرداریها در هر یک از شهرهایی که مشمول ماده 2 قانون مزبور می شوند و همچنین رسیدگی به اعتراض اشخاص نسبت به ممیزی درخصوص اختلاف مساحت اراضی و املاک و ارزیابی املاک و حقوق کسب و پیشه و میزان آن مربوط به اجرای طرحهای نوسازی و اصلاح و توسعه معابر در تمامی شهرداریها در این کمیسیون رسیدگی می گردد.

  • کمیسیون بند 20 ماده 55 قانون شهرداریها :

وظیفه این کمیسیون جلوگیری از تاسیس کارگاه ها، کارخانه ها و بطور کلی مراکز و مشاغل و کسب و کارهایی که با تولید آلودگیهای صوتی، تنفسی، بهداشتی و غیره موجبات مزاحمت عدم رعایت اصول بهداشت در شهرهاست را بعهده دارد.

  • کمیسیون ماده 77 شهرداریها :

وظیفه قانونی این کمیسیون رسیدگی به اختلافات بین اشخاص و شهرداری در خصوص عوارض بوده و رای کمیسیون مذکور قطعی بوده و به موجب قانون اسناد لازم الاجرا از طریق مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک قابل وصول می باشد.

  • کمیسیون ماده 100 شهرداریها :

این کمیسیون به تخلفات مالکین اراضی و املاکی که در محدوده شهرها واقع شده و بدون مجوز قانونی یا مغایر با پروانه اخذ شده، اقدام به ساخت و ساز یا تفکیک اراضی خود می نمایند.

  • کمیسیون ماده 99 قانون شهرداریها :

تکلیف قانونی این کمیسیون، رسیدگی به تخلفات مالکین اراضی و املاک خارج از حریم شهرها درخصوص اقدام به ساخت و ساز، تفکیک اراضی و خیابان کشی و …. نمایند.

  • کمیسیون ماده 5 شهرداریها :

وظیفه این کمیسیون بررسی و تصویب طرح تفصیلی، طرحهای جامع شهری و تغییرات آنها در حوزه شهری و حریم شهرهاست. بنابراین اظهارنظر درخصوص کاربری اراضی و املاک و همچنین تغییر در کاربری آنها در محدوده شهری و حریم آنها مستلزم اخذ مجوز از کمیسیون ماده 5 می باشد. (البته باستثناء اراضی باغی و زراعی بالای 500 متر در محدوده شهرها که منوط به اخذ مجوز اولیه از کمیسیون ماده 7 قانون مرقوم و همچنین اراضی باغی و زراعی واقع در حریم شهرها که در حوزه اختیارات کمیسیون تبصره یک ماده یک قانون حفظ کاربری می باشد)

– بنابراین با توجه به مناقشات فیمابین اشخاص (اعم از حقیقی یا حقوقی)، خصوصاً اختلافات اشخاص با سازمانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی درخصوص املاک و اراضی خود، به راحتی میتوان به این نتیجه رسید که شرط لازم و کافی در جلوگیری از تضییع حقوق مالکیتی نسبت به املاک و اراضی در وحله اول مشاوره با فرد متخصص درخصوص موضوع و در صورت لزوم تصدی پرونده توسط وکلایی که بصورت تخصصی درخصوص املاک و اراضی تجربه کافی و وافی را داشته باشند.

به همین منظور، مجموعه حقوقی “وکیل آرتا” / “VakilArta” تحت نظارت موسسه حقوقی “منشور قانون کهن” در سال 1395 در اداره ثبت شرکتهای تهران با شماره 41682 به ثبت رسیده، تا با همکاری جمعی از وکلا و کارشناسان متخصص در امور اراضی و املاک همراه شما مالکین اراضی و املاک و بطور کلی ذینفعان موضوع بوده تا خدمات حقوقی خود در طرح دعوی و شکایت در محاکم دادگستری،شبه قضائی، مراجع ثبتی، دیوان عدالت اداری و همچنین پیگیری شکایت از طریق دستگاههای نظارتی را به شما عزیزان ارائه دهد.

مدیر “موسسه حقوقی منشور قانون کهن”

و ” گروه حقوقی وکیل آرتا “

امیرحسین فروغی